Finaföretag

Min blogg om företag

Dödsannonser på Gotland

- Posted in Företag by

Jag finner det intressant att läsa dödsannonser från Gotland

Min vän gick nyligen bort och det har varit otroligt tufft för mig sen det hände. Dock hittade jag Gotlands begravningsbyrå som har en sida där man kan läsa dödsannonser från Gotland. Utöver det kan man även dela minnen om den bortgångna och tända ljus för personen. Detta har gett mig väldigt mycket tröst under denna svåra tid. Det har känts skönt att kunna dela minnen jag har från min vän med andra och hedra honom. Dessutom har det varit intressant att läsa alla dödsannonser från Gotland så det är förmodligen något jag kommer fortsätta med ett tag framöver. Jag har aldrig varit intresserad av att läsa dödsannonser tidigare men nu när jag har börjat har jag tyckt att det blir mer och mer intressant att läsa dödsannonser från Gotland specifikt då det är där jag bor. Det känns skönt att alltid har tillgång till en plats där jag kan dela min sorg med andra istället för att behöva hantera den ensam. Dödsannonser Gotland

Jag ska börja jobba i Danmark och behöver hjälp med flytt

Att flytta utomlands har länge varit en dröm för mig. För mig blir det lite av ett äventyr och det ska bli spännande att prova att bo i ett annat land och uppleva deras kultur.

En sak jag har insett är att det finns mycket att tänka på när man flyttar utomlands. Alla länder har sina egna regler och lagar och vad som gäller i Finland gäller inte alltid i andra länder, oavsett om de är medlem i Europeiska unionen eller inte.

Till exempel, titta bara på något som att få en plats att bo. Jag flyttar till Danmark och jag har ingen aning om hur bostadsmarknaden fungerar där.

Måste jag betala en handpenning och i så fall hur stor ska den vara? Finns det någon typ av kommunal bostadskö du ska vara registrerad i eller är det privata företag som hyr ut lägenheter där?

Hur får man ett bankkonto och ett kreditkort? Jag har ingen aning om hur det fungerar men det är något som måste fungera annars blir det omöjligt att köpa mat, betala räkningarna och köpa andra saker.

En annan sak jag har funderat på är vilka myndigheter jag måste kontakta och vilken typ av dokumentation jag ska skicka in? Jag gissar att regeringen i Danmark förmodligen vill veta några saker om de människor som flyttar till deras land.

Det finns många saker som måste lösas vid flytt utomlands så min arbetsgivare har kontaktat ett företag som arbetar med flyttjänster och kan hjälpa mig med att flytta till Danmark. De erbjuder assistans och hjälp när jag flyttar utomlands, vilket känns bra eftersom jag inte behöver lägga all min energi på att försöka hålla reda på alla saker som måste lösas när jag flyttar.

Det kommer att räcka att bearbeta alla nya intryck och information jag kommer att få när jag har flyttat till Danmark och kommer att bo och arbeta i ett nytt land och en ny kultur.

muutto tanskaan

Lönerevision

- Posted in Företag by

Det är viktigt att ha lönerevision

En viktig del av en lönekartläggning på arbetsplatsen är lönerevisionen. Då det är lag på att arbetsgivare årligen ska göra en lönekartläggning (om företaget har fler än tio anställda) så är lönerevision en väldigt viktig fråga att arbeta med.

Då lönerevisionen påverkar arbetet med lönesättning och lönekartläggning är det viktigt att den blir rätt gjord och många upplever just arbetsvärderingen som den svåraste delen i detta arbete.

Revisionen ska tillsammans med lönekartläggningen motverka diskriminering på arbetsplatsen och verka för jämställdhet.

Det kan vara svårt att värdera en viss typ av arbete och jämföra detta med en annan typ av arbete. För att lyckas med detta behöver man bland annat titta på saker som:

-Arbetets innehåll

-Arbetets svårighetsgrad

-Är det ett likvärdigt arbete

Revisionens uppgift är att hjälpa till att skapa en metod för att kunna värdera olika arbeten och rangordna svårighetsgraden mellan olika arbeten och tjänster på företaget.

Med hjälp av lönerevisionen ska man sedan kunna värdera olika arbetsuppgifter utifrån samma måttstock för att bedömningen inte ska påverkas av vem det är som utför arbetet och vem det är som utför värderingen. Detta är viktigt för att arbetsgivaren ska kunna sätta rättvisa löner utifrån fakta.

Då lönekartläggningen är lagstadgad och lönerevisionen är en av de viktigaste verktygen för att utföra en korrekt kartläggning så är det synnerligen viktigt att man har rätt verktyg och kunskaper för att utföra detta på arbetsplatsen. Här är en sida där du kan läsa mer om lönerevision.

We have hopefully found a new electric wheelchair for my son

My son was in an accident a couple of years ago and unfortunately got paralyzed from it. It was a very hard time for us all, but mostly for him of course. Therefore it has been very important for us to make things as easy as possible for him. An electric wheelchair was a given choice and he has had one since the accident. However, he has not been really satisfied with it unfortunately and therefore we have been looking for a new electric wheelchair. The electric wheelchair we have been eyeing has a reliable motion system from REAC which makes every movement smooth.

An electric wheelchair gives my son the freedom to move in an independent and convenient way which of course is very important to both him and us. The electric wheelchair we are thinking about buying includes features that make it easier for the user to ease pressure and increase comfort. The REAC motion system that is included in the electric wheelchair makes it easy to smoothly adjust the backrest, seat and leg support. We are going to go and check it out tomorrow and hopefully we have now found his new electric wheelchair.